Bantningsmetoder

Det finns väl oändligt många metoder på hur man skall gå ner i vikt, man skall fasta med en massa drycker och man skall bara äta soppa eller bananer. Är detta verkligen bra för kroppen?

Ja för ett antal år sen 20++ år sen så var det populärt med att äta soppa för att gå ner, då skulle man koka en stor gryta soppa som man skulle ha och äta, var det någon som verkligen lyckades hålla vikten efter att ätit den soppan ett tag... och man tröttnar efter ett tag.
Jag testade inte denna metoden.

Men en annan metod som jag testade med mamma och mormor var banan och ananas metoden.
Det var en matsedel för fyra veckor tror jag.
Man började första veckan med att äta bananer mån och tis sen åt man vanlig mat efter matsedel andra veckan var det ananas i två dagar och sedan vanlig mat.
Jag kanske gick ner för stunden, men höll man det? Näää ingen av oss gjorde det.

Sen dessa paket med drycker som man skall fasta på, ex Nutrilett, det är inget hållbart, man kan inte leva på detta. Det är ett snabbt sätt att gå ner ett par kilo men sen kommer man gå upp dem när man väl börjar äta vanlig mat. Det kanske kan ge en kickstart till att börja gå ner i vikt, bara man fortsätter med bra mat och inte stoppar i sig onytigheter.

Sen finns det en massa andra liknande metoder.
Cambridge eller vad den heter, jag vet inte riktigt vad det kan vara för metod.
Extravaganca (hm heter den så?) Är också en metod som var väldigt populär ett tag.

Sen på GI, där man skall strunta i kolhydrater, jag tror det gick bra att äta en del dinkelpasta.

LCHF svingade upp enormt, kom ut en massa kokböcker om detta. Alla skulle börja med detta, utelsuta helt kolhydraterna och socker, bara äta grönsaker från ovan jord och en del frukter får man inte heller äta. Man ökar fett intaget här.
Här går verkligen läkaren isär, några säger att det är bra medans många säger att detta är en häslofara.
De som har hjärtproblem skall inte börja med detta vad jag har hört, en släkting till mig blev avrådd att äta LCHF.
Man märker att fler unga drabbas av hjärt och kärlsjukdomar som kan bero på LCHF, om detta är sant kan jag inte svara på, jag har bara läst om detta i kvällspressen efter vad läkare har uttalats sig om.

Den senasta metoden är 5-2 metoden. Denna metoden får mig att tänka på banan metoden. Så igentligen tror jag inte den är så ny. Kändisarna går ju på denna metod nu en skvallret.
Man fastar i två dagar och äter normalt fem dagar.
500 kcal får man äta två tagar i veckan, inte i rad ex mån och tor kan du fasta med 500 kcal var dag. Resten av veckan äter du vanligt men bra att tänka på vad man stoppar i sig.
Jag vet inte om detta kan vara en bra metod.

Jag själv tror på att man kan äta vad man vill, bara man äter det i lagom mängd. Man behöver inte vräka i sig grädde, men en lite klick skadar inte. Eller ett par potatisar och en liten mängd pasta.
Man behöver inte välja den fettaste grädden, utan ta en 20% istället.
Min kollega på jobbet som åker till LA varje sommar till sin son som bor där sa att i USA har de inte 40% grädde, det är bara 20%.
Man kan fundera på varför vi har så hög prosent på vår grädde.

Ja jag själv är Viktväktare för det är den metoden som passar mig bäst, där får man äta vad man vill men tänka på mängden.
Visst det är dessa lightprodukter som sägs inte vara bra... allt är inte bra heller gällande smak.

Om vi kulle följa allt som står i tidningarna vad som är farligt så skulle vi inte få äta något, ena stunden är mjölk farlig, andra stunden inte osv.

Ät med förnuft och kolla mängden, ät vad ni gillar och snaksa med måtta. Ät regelbundet med mellanmål så tror jag man kommer gå långt med aqtt gå ner i vikt och må bra.
Lägg till motion så kommer det gå ännu bättre.

Ha det gott
Kramizz

Banta